fredag 13 april 2018

Svenska Akademien och den gode herden

Det är nästan oundvikligt att idag skriva några rader om ledarskap.

Situationen i Svenska akademin verkar rent kaotisk om man ska tro på media och dess bevakning, DN har en sammanfattning av vad som hänt via länken här.
Media av alla slag tar upp det som hänt, och sociala medier är fulla av vrede och avsmak mot den hantering där Sara Danius med flera har offrats för att försöka få lugn. Vi vet inte nu vart detta kommer att leda, men jag anar att Svenska Akademien har tappat så mycket förtroende att det blir mycket svårt att återvinna det.

Samtidigt handlar kommande söndag om "den gode herden".
Den bibliska bilden av herden som den gode ledaren handlar om någon som är full av omsorg och omtanke om dem hen ska leda, det finns undertoner av kärlek och samhörighet mellan herden och fåren. Tänk på alla de fina bilderna av herdens ömsinthet som var så vanliga i en gången tid. Särskilt dem som illustrerade hur herden lämnar flocken för att leta upp det bortsprungna fåret, och när fåret blir hittat ställer till med fest. Den som var förlorad är återfunnen!

Ömsinthet och omsorg, kan det vara något som vi kan förvänta av en god ledare? Även i vår tid?
Jag tror det.
Men allt för ofta är ledning mer av maktutövning än av omsorg, och det är ju faktiskt en form av våldsutövande över de som ska ledas.
Och det värsta av allt är när ledaren offrar dem hen skulle leda. Sina medarbetare eller sina underlydande. Offrar dem och låter dem drabbas av mediedrevet eller näthatet för att själv slippa undan.
När Jesus beskrivs som den gode herden är det tvärtom, han offrar sig själv för fåren. Den onda ledaren vill skaffa sig själv fördelar till vilket pris som helst, han kommer för att stjäla, slakta och döda. (ur Johannesevangeliet 10)

Mycket tillspetsat kan ledarskap bedömas utifrån om ledaren vill döda eller dö. Offra andra eller offra sig själv. Utnyttja andra eller värna om medarbetare och få dem att må så bra att de gör ett så gott arbete som möjligt, hittar de goda vägarna framåt.

Inte så att våra ledare av idag rent bokstavligt ska jobba ihjäl sig, nej men attityden och hållningen bör vara den att ledaren är till för medarbetarnas och för uppgiften de ska göras skull, och aldrig någonsin ska offra sina medarbetare för att klara sig själv.

En god ledare i arbetslivet bör se till att hen själv mår bra för att kunna leda bättre, men det är ju en helt annan sak än att offra en medmänniska.

Jesus var unik, han visade oss hur Guds kärlek ser ut.
Och den offrar hellre sig själv än någon annan.  

En romantisk bild av Jesus som den gode herden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar